Имате въпрос?
Изберете как да се свържете с нас.

Синдромът на Карпалния тунел – разпространен проблем при „седящите“ професии

Ако сте като повечето хора в днешно време и имате „седяща“ работа или прекарвате много време пред компютъра, тогава ръцете ви неизбежно биват подложени на голям стрес. Болка, слабост и изтръпване в пръстите и китките на ръцете ни дават знак, че нещо не е наред. Синдромът на карпалния тунел представлява притискане на средния (медианнния) нерв при преминаването му през карпалния канал в китката. Синдромът на карпалния тунел се характеризира с болки и изтръпване в китките и пръстите на ръцете, като най-често сутрин изтръпването е по-осезаемо.

Причини и симптоми

Заболяването се развива постепенно – първо се усеща лека болка, след това изтръпване и дискомфорт в самата става. Ако работите на компютър дълго време без прекъсвания, тогава настъпва застой на кръвта, усещане за парене в ръката и болката не спира дори след края на работния ден. С течение на времето сухожилията се удебеляват, възпаляват и притискат нерва, причинявайки болка, която се разпространява към пръстите и китката.

След като на проблема не бъде обърнато внимание, тялото започва да прави опити само да си помогне и започва да образува течност, която се натрупва между хрущялите, като нейната основна задача е да отмие възпалените клетки. Ако и на този етап не обърнем внимание и продължим по старо му, тогава протича обратният процес – възпалените клетки се натрупват, а ставите започват да се подуват, особено през нощта. Ако чувствате болка в ръцете си през нощта, значи е време да действате. В ранен стадий на заболяването ситуацията може да бъде коригирана у дома, но в напреднал – често се стига до операция.

1

Как да се предотврати развитието на Синдрома на карпалния тунел

За да се предотврати развитието на болестта, ще помогнат специални упражнения, които трябва да се изпълняват най-малко 10 пъти на ден:

 1. Стискайте здраво ръцете си в юмруци.
 2. Стиснете юмруци и направете няколко въртеливи движения с китките си наляво и надясно.
 3. Докоснете дланите си една в друга, разперете лактите си настрани, изправете раменете си и спуснете дланите възможно най-ниско, без да нарушавате позицията на лактите си.
 4. Вземете малка топка, стиснете я едновременно с всички пръсти на лявата си ръка, след това с всеки пръст последователно и между дланите. Вземете топката с дясната си ръка и направете същото. Накрая повторете всички стъпки без топката.
 5. Изпънете ръцете си пред себе си. С лявата длан създайте съпротива за дясната длан, опитвайки се да изправите последната. Повторете същите стъпки с дясната длан, създавайки съпротива за нея с лявата.

Струва си да преосмислите работното си място, тъй като има някои съвременни джаджи, които са по-малко вредни:

 • подложка под мишката;
 • ергономична клавиатура;
 • вертикална компютърна мишка;
 • тракбол;
 • графичен таблет;
 • тъчпад.

Какво да направите, ако сухожилията ви са вече възпалени

В този случай следните процедури ще бъдат от помощ:

1. Горещи вани. Напълнете малък съд с почти гореща вода, стиснете ръцете в юмруци и бавно ги потопете във водата като въртите китките си наляво и надясно за около десет минути. След това увийте ръцете си с кърпа, за да възвърнат естествената си температура постепенно.

2. Затоплящ компрес. Навлажнете марля с лек алкохолен разтвор, увийте китките си с нея и оставете компреса за една нощ.

3. Масаж. Необходимо е да се масажира не само областта, където се усеща болката, но и цялата ръка – от върховете на пръстите до предмишницата.

За стационарно лечение специалистите обикновено предлагат отстраняване на излишната течност чрез пункция или предписване на лекарства в случай на увреждане на хрущяла. Ако подозирате, че страдате от Синдром на карпалния тунел, определено трябва да се консултирате с лекар, само специалист ще може да предпише подходящото лечение във вашия конкретен случай.

*Лечебната гимнастика Актив Ситинг също повлиява болките и изтръпванията в ръцете, причинени от Синдром на карпалния тунел.


Източник: www.econet.ru

книга мас статии

Сподели статията:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

14 Коментара

 • Людмила Попова
  05.10.2021

  Непрекъснато пускате полезни неща. Браво! Само дето се изложихте с книгата, цял месец я чакам!?

  Reply
  • Клиентско Обслужване Актив Ситинг
   18.10.2022

   Здравейте. Книгата се забави в действителност, моля да ни извините. Оставаме на разположение, ако можем да съдействаме с нещо. Поздрави.

   Reply
 • Светла
  08.01.2022

  По-добре е да си направите ЯМР ,за да се изключи МС .Аз търпятх с години изтръпнала китка и слабост на ръката. След години се оказа, че е съм била с МС.

  Reply
  • Колю Куцаров
   13.09.2022

   Здравейте.
   Какво означава МС?
   От преди 6 мес. ми откриха възпаление на Карпалния канал.
   Благодаря.

   Reply
   • Рени
    07.10.2022

    Мс=множествена склероза

    Reply
   • Клиентско Обслужване Актив Ситинг
    18.10.2022

    Здравейте. МС- Множествена склероза. Поздрави.

    Reply
 • Цеца
  09.01.2022

  Здравейте, вече трети месец се боря с това възпаление. За мое щастие имам подобрение, но явно това ще е доста продължителен процес.

  Reply
  • Клиентско Обслужване Актив Ситинг
   18.10.2022

   Здравейте. Понякога се изисква по-продължителна работа. Продължавайте и редовно изпълнявайте упражненията, заедно със сутрешната ни гимнастика. Оставаме на разположение. Поздрави,

   Reply
 • mladen
  15.02.2022

  аз не мога да се чодобря с години, ще питам лекаря за тази пункция. не знаех че има лекарства които помагат, интересно че докторите не ми предписаха такива.

  Reply
 • Mariyana
  06.08.2022

  Аз лично съм оперирана преди 10 години,(работя като чистачка) но само дясната ръка.От 4 години се боря за лявата да мине без ОП надявам се да успея.За сега ми помагат терапията във вода и атомна терапия която е само 12 секунди и не повече от 6 за 3 седмици.Сега обаче активно започвам Вашата гимнастика.Благодаря Ви.

  Reply
 • Dochka Dimitrova
  07.08.2022

  Имам книгата и редовно Ви следя.
  Упражненията са много полезни!
  Благодаря Ви!

  Reply
 • Теменужка
  13.09.2022

  Тези описания са много добре,но бих искала да има и видео. Благодаря за помощта, която ни давате.

  Reply
 • Румяна
  28.09.2022

  Здравейте!
  Вашият метод само при мускулни и ставни болки ли помага?

  Reply
  • Клиентско Обслужване Актив Ситинг
   18.10.2022

   Здравейте. Методът Актив Ситинг помага не само за мускулни и ставни болки, но и за справяне с емоционални блокажи, както и всякакви други болки по тялото, свързани с кости, сухожилия и т.н. Във ФБ страницата ни можете да разгледате повече информация в секция “видеа”. Оставаме на разположение , ако можем да съдействаме с нещо допълнително.

   Reply

Вашият коментар

Практически обучения на живо ТУРНЕ 2024

Eднодневното обучение е идеалният баланс между това, от което тялото и съзнанието ти се нуждаят, за да функционират хармонично.

На събитието ще имаш възможност да затвърдиш техниките от гимнастиката Актив Ситинг и да ги надградиш с нови практики. Чрез тях ще разбереш какво е въздействието им върху тялото ти, за да можеш сам лесно да се справиш със своите физически и eмоционални блокажи.

Екипът на Актив Ситинг разполага с обучени хора, готови да ти съдействат при нужда по време на събитието.
X
Промоционална оферта

10% Отстъпка

с промокод WEB10

УЧАСТИЕ В ОНЛАЙН ВИДЕО ОБУЧЕНИЕ

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги.